PROJECT / CONFASHION SPORT BAR

BY : MOKO / MICHAŁ GRATKOWSKI , MARTA FREJDA

COLLABORATION : PAWEŁ KOLIŃSKI

AREA : 497 M2

YEAR : 2010

PLOT : MOLIERA , WARSAW , POLAND

CLIENT : PPC SP.ZO.O.

STATUS : COMPLETED

PHOTOGRAPHY : ROBERT CERANOWICZ

logo2

FUMO_LOGO_P1

przekrojaarzutpoziom0

FUMO_LOGO_P1

Confashion Sport Bar znajduje się w prestiżowej części Warszawy, w sąsiedztwie Teatru Wielkiego. Jest to rejon najbardziej ekskluzywnych lokali. W opozycji do wystroju typowych miejsc o tym charakterze, gdzie przeważa kiczowata, purpurowa neo-barokowa stylistyka, postanowiliśmy zastosować proste rozwiązania, używając naturalnych materiałów i neutralnych kolorów.

Funkcja lokalu jest dedykowana fanom wydarzeń sportowych. Wydarzenia te, można podziwiać na licznych ekranach. Dla grup kibiców, istnieje system rezerwacji miejsc w wygodnych lożach aranżowanych dogodnie do wielkości grupy. Dla osób przychodzących bez rezerwacji przewidziano możliwość śledzenia wydarzeń przy barze lub otwarte przestrzenie gdzie rozmieszczono mobilne, modułowe meble.

Koncepcja estetyczna klubu jest oparta o inspiracje sportowe. Nie są one jednak dosłowne.

Na wszystkie płaszczyzny: posadzki, ściany i sufity, zostały naniesione kontynuujące się pasy ledów. Świecą równomiernie, rozproszonym światłem o zmiennym natężeniu i kolorze. Jest to nawiązanie do linii boiskowych oraz siatki. Przestrzenie pomiędzy nimi pomalowano na jasnoszary neutralny kolor.

Płaszczyzny ścian i sufity w lożach, zostały pokryte klepką, zainspirowaneą parkietem stosowanym na boiskach do koszykówki. Przez taki dobór materiału stworzyliśmy przytulny i domowy nastrój.

Posadzka z przeźroczystej żywicy wylanej na surowym betonie, jest odniesieniem do tafli lodowiska boiska hokejowego oraz wody w basenie.

Ściany zewnętrzne lóż pokryto białym szkłem, ich kształt jest zainspirowany pogniecionymi kartkami z zakładami bukmacherskimi.

FUMO_LOGO_P1

openspace

FUMO_LOGO_P1

Klub funkcjonuje się na 3 poziomach : poziom 0 (parter), poziom +1 (antresola), poziom -1 (podziemie).

Poziom 0: to strefa wejściowa z open space-em, czterema lożami, szatnią, toaletą dla niepełnosprawnych oraz pomieszczenia techniczne. Na tym piętrze rozmieszczono 11 ekranów. Vis a vis głównego wejścia zlokalizowano stanowisko hostessy, której zadaniem jest wprowadzanie klientów oraz bookowanie dla nich miejsc przez internet.

Na antresoli znajdują się: open space, dwie loże, toalety ogólnodostępne oraz kuchnia. Rozmieszczono tu 5 ekranów. Antresola znajduje się nad częścią parteru, nad resztą jest pustka- wysokość lokalu w tym miejscu to 5m.

Na poziomie -1: zlokalizowano duży bar, 2 strefy open space, loże, toalety ogólnodostępne oraz kuchnię. Umieszczono tu 19 ekranów. (w tym 6 mniejszych nad barem).

Przestrzeń otwarta (open space) utrzymana jest w neutralnym klimacie. Kolorystyka ścian, posadzki oraz sufitu jest jasno-szara.Przestrzeń ta, ograniczona jest zewnętrznymi ścianami lóż, wykończonymi białym szkłem (opti white). Inspirowanymi pogiętymi kartkami papieru, uniesionymi nad powierzchnią podłogi na wysokość 35 cm.

Loże zostały zaprojektowane w opozycji do przestrzeni otwartej. Mają być z założenia ciepłe i przytulne. Tutaj klient ma czuć się, jakby oglądał wydarzenie sportowe w zaciszu własnego mieszkania. Materiałem dominującym wewnątrz, jest dębowy parkiet ułożony w „ jodełkę”. Wykończone nim są wewnętrzne ściany oraz sufit. Sąsiadujące loże, można ze sobą łączyć, tworząc mini sale konferencyjne, lub po prostu oglądać wydarzenia sportowe w jeszcze większych grupach.

Posadzka to przeźroczysta wylewka żywiczna na betonie. Na ścianach tynk w kolorze RAL 7047 (jasny szary).

Całość obiektu pocięta jest pasami świateł LED umieszczonych w profilach. Pasy z posadzki przechodzą na ściany następnie kontynuują się na suficie spajając przestrzeń otwartą z przestrzenią lóż .Dodaje to sportowej dynamiki wnętrzu . LEDY świecą jednorodnym, białym światłem. Możliwa jest zmiana ich kolorystyki i natężenia.

FUMO_LOGO_P1

hol1

FUMO_LOGO_P1repcja

FUMO_LOGO_P1

rzutpoziom-1

FUMO_LOGO_P1rzutpoziom+1

FUMO_LOGO_P1

wnetrza02

FUMO_LOGO_P1

Bar wykonany z wylewanego na miejscu zbrojonego, szalunkowego betonu architektonicznego . Kształt baru koresponduje z dynamicznym kształtem zewnętrznych, szklanych ścianek lóż . Bar jest geometrycznie pogięty, tworząc w ten sposób przestrzeń, miejsce „dokowania” się przy nim klientów, mogących oglądać wydarzenia sportowe także na telewizorach znajdujących się ponad głowami barmanów .Ściana za barem została wyłożona panelami z laminowanej, lakierowanej płyty mdf, w kolorze RAL 7006 (ciemnoszary). W ścianie i blacie baru umieszczono profile z pasa-mi LED.

Modułowe siedziska pokryte filcem w kolorze szarym. Podstawowym elementem są tzw siedziska typowe z oparciem, do tego zaprojektowano, cztery typy różnych łączników. Dzięki takim formom, siedziska można ze sobą zestawiać. W dowolny sposób tworząc kanapy dla gości. Stoliki mają blaty pokryte dębowym fornirem oraz nogi ze stali nierdzewnej, również można je dowolnie zestawiać.

Stanowisko hostessy jest monolityczną, geometryczną bryłą. Wykonaną z lakierowanego mdf-u, w kolorze RAL 7047. Mebel jest na kółkach, co daje możliwość przesunięcia stanowiska na zewnątrz lokalu w przypadku organizacji większych imprez.

Stołki barowe wykonano z litego drewna dębowego. Siedzisko jest na rzucie wielokąta foremnego lekko rozszerzające się ku dołowi , z założenia są one monolityczne i bardzo proste. Podcięcie na oparcie nóg zabezpieczono stalą nierdzewną.

FUMO_LOGO_P1

wnetrza03

FUMO_LOGO_P1

wnetrze05

FUMO_LOGO_P1

detal01

FUMO_LOGO_P1

wnetrze04

FUMO_LOGO_P1

koncepcjawidoki01

FUMO_LOGO_P1

koncepcjawidoki02

FUMO_LOGO_P1

koncepcjawidoki03

FUMO_LOGO_P1