PROJECT / LOKAL GASTRONOMICZNY / STÓŁDZIELNIA / JOIN TABLE

BY : MOKO / MICHAŁ GRATKOWSKI , MARTA FREJDA

COLLABORATION / MARTA ADAMCZYK , NATALIA BILSKA, MICHAŁ RĘBACZ

LOGO / ID DESIGN : LANGEANDLANGE.COM

AREA : 50 M2

YEAR : 2012

PLOT : KAZIMIERZOWSKA 22, WARSAW, POLAND

CLIENT :

PHOTOGRAPHY : JANKAROL.COM

STATUS : COMPLETED

stoldzielnia_logo

linia

stolowka_schem

linia

foto01

linia

foto02

linia

We knew that the investor has a very small budget. We decided to focus on one element that would arrange the designed space. Using the fact that the guest space consists of one room, this main element became an unusual table. A table designed so as to be able to arrange a space for different customer configurations. It can change depending on the needs of the day. The object consists of several smaller matching elements. It can be used as one large rectangular table or it can be divided into 5 irregular shapes. This idea also influenced the name of this project - “Jointable”. The table is made of plywood and the table top is clear coated. The surfaces where the elements are joined together, their inner edges, are broadened and painted in a choice of colors. The minty color is inspired by the colors that were used in diners in the past, such as the Warsaw iconic diner “Bar Mleczny Prasowy”. The outer edges of the rectangular table are tapered, which gives the optical impression of lightness.

How the table works: The basic option: a large rectangular joint central table, where you can sit together with friends as well as with people you don’t know. This enlivens the atmosphere inside and opens customers to new experiences and to get to know others. It gives the place the atmosphere of a diner with a homely feel to it for the celebration of food.

The second option: this entails a loose spacing of all the elements of the table and creating separate islands for customers to eat their meals. This resembles the classic functional planning of dining facilities. The freestanding tables are more conducive to intimate conversations.

The third option: joining only a few elements of the “big table” and leaving the other parts separately. Such a division of the dining space allows you to gather a group of friends at the larger table, and those who want a more intimate setting to talk and dine, can use the individual tables. The entire space has been painted light gray using washable paint. We diversified the interior with additional details.

liniamakietkadostronki

linia

Walls: A complementary element with an added functional feature are the rubber belts in a gray sheath, which can be used for placing various objects behind them - for example, newspapers, menu cards, umbrellas or hats and other garments.

Matching the rubber belts on the walls, we added bumpers - plywood boards. These we painted in gray and mint.

All these horizontal stripes are arranged in a graphic design and their placing is not accidental.

The bar: The simple bar is made of standard white ceramic tiles. On the broad tile grouts there is a painted graphic design, referring to the colors and layout of the rubber belts and bumpers on the walls. At the front side of the bar we designed a niche shelf for additional items, such as spices, olive oil, board games, albums and books that customers can exchange.

Lighting: Above the bar counter top there is a lamp, which is placed in a steel powder-coated gray housing. At the bottom there is a strip of warm fluorescent light covered by a screen of milk plexiglass. On the side of the dining space there is a steel panel where the main menu can be put up. The menu is made up of plastic letters on a magnet. Light bulbs are hanging from the ceiling on gray braided cables. Some of them are obscured by handmade lampshades. These lampshades are made out of woven cordon by a local befriended pensioner. This gives a warm homely atmosphere. Also the containers for the pots with herbs and flowers and the TV cover are hand-woven using cordon.

Chairs: The chairs were bought from a local canteen, refreshed and repainted to a uniform color.

The floor: We used gray terrazzo tiles, the kind that can be found in industrial workshops. This is yet another reference to the classical method of finishing most floors in Warsaw before the war.

linia