PROJECT : BABYCLINIC / KLINIKA DLA DZIECI

BY : MOKO / MICHAŁ GRATKOWSKI , MARTA FREJDA

COLLABORATION : BARTEK STEFANIAK

AREA : 230 M2

YEAR :  2009

PLOT : WARSAW , LANCIEGO

CLIENT : CENTRUM MEDYCZNE TWOJE DZIECKO SP. Z O.O

STATUS : COMPLETED

PHOTOGRAPHY : ROBERT CERANOWICZ

logoweb1

FUMO_LOGO_P1

aksonometriaweb8

FUMO_LOGO_P1

rzut2

FUMO_LOGO_P1

fotkibabyclinicweb02

FUMO_LOGO_P1

Wnętrze kliniki dla dzieci, zostało dedykowane specjalnie małym pacjentom. W Polsce w latach 90-tych zaczęły stopniowo pojawiać się prywatne kliniki lekarskie. W zasadzie od tamtych czasów podejście do wnętrz o tej funkcji nie uległo żadnym zmianom. Nadal wykonywane są one jak najniższym kosztem, najczęściej bez ingerencji żadnych projektantów. Kliniki lekarskie straszą, przerażają pacjentów już na samym wejściu- podczas pierwszego kontaktu.

Głównym założeniem projektowym było przełamanie stereotypu kliniki jako placówki nieprzyjemnej dla pacjentów, stworzenie wnętrza, intrygującego oraz przyjaznego . Takiego w którym dziecko czułoby się dobrze i chętnie by do niego powracało. Dlatego stworzyliśmy przestrzeń która jest niejako grą. Podążając labiryntem kolorowych pasów dziecko-pacjent dociera do celu jakim jest gabinet.

FUMO_LOGO_P1

fotkidopresspaka021FUMO_LOGO_P1

Klienci - rodzice z dziećmi wchodząc do kliniki pierwsze kroki kierują do rejestracji ( symbol domku, zbudowany z plastikowych klocków mocowanych do płyt GK ). Rejestracja jest punktem startowym zabawy - ztąd zaczyna się gra - labirynt. Pani w recepcji informuje w jakim kolorze jest gabinet, oraz pasek, który do niego prowadzi. Paski wykonane na ze zmywalnej miękkiej wykładziny, meandrują po całym wnętrzu, posadzce i ścianach, przeplatając się wzajemnie, wchodzą i schodzą z sufitu ( na suficie wykonane są z kolorowego poliwęglanu podświetlonego świetlówkami). Końcowym elementem jest dojście – odnalezienie prawidłowego gabinetu. Wnętrze i wyposażenie konkretnego gabinetu jest w całości w kolorze paska, który to do tego gabinetu prowadzi. Pozostała część - ściany, podłogi, sufit stanowi jedynie neutralne białe tło dla gry - labiryntu z pasków. Dodatkowym elementem zabawy są kubiki - wykonane z ekologicznej skóry. Dzieci mogą je zarówno przesuwać po torach pasków prowadzących do gabinetów, jak również służą jako siedziska podczas oczekiwania na wejście do gabinetu.Oświetlenie.

Od momentu zapisania się na wizytę i otrzymania informacji jak się kierować, pacjenci wchodzą w świat odrealnionej gry. Poprzez wygaszanie i dopalanie poszczególnych rodzajów oświetlenia , a także regulację ich natężenia, możliwa jest modyfikacja nastroju całego wnętrza. Na suficie w holach są dwa typy oświetlenia: standardowe białe światło rozmieszczone punktowo, oraz dekoracyjne kontynuujące kształt pasków ze ścian światło jarzeniowe filtrowane przez panele z kolorowego poliwęglanu. Informacja o tym czy gabinet jest wolny, czy zajęty jest wizualizowana poprzez listwy ledowe w świecące w odpowiednich kolorach.W gabinetach poza światłem dziennym dochodzącym zza żaluzji przewidziano oświetlenie punktowe.

Istotną sprawą, jest zgodność wszystkich użytych materiałów, z restrykcyjnymi wytycznymi sanepidu, bhp oraz izby lekarskiej etc.

Na posadzce w holu i gabinetach, został wykorzystany kolorowy materiał spełniający atesty, będący łatwo-zmywalną wykładziną pcv. Aby podkreślić przytulność wnętrza wykładzina ta jest miękka - jakby gąbczasta. Pozostałe części posadzki wyłożono taką samą wykładziną ale w kolorze białym, aby wydobyć grafikę przechodzących przez wnętrze kolorowych pasków. Posadzki w toaletach i pomieszczeniach magazynowych etc. wyłożone są neutralnym gresem. Ściany i sufity pomalowane są odpowiednią farbą zmywaną.

Układ funkcjonalny pomieszczeń BABYCLINIC jest podporządkowany polskim przepisom. Całe wnętrze podzielone jest na 2 strefy : strefę dzieci chorych i dzieci zdrowych- w taki sposób żeby nie mogły się ze sobą kontaktować. Każda ze stref wyposażona jest w niezbędne pomieszczenia techniczne, toalety, gabinety etc. Elementem wspólnym obu stref jest rejestracja-recepcja. Zaprojektowana w formie domku zbudowanego z plastikowych klocków, tak aby uniemożliwić bezpośredni kontakt pacjentów z obu stref.

FUMO_LOGO_P1

wykonczenia

FUMO_LOGO_P1

sufit2

FUMO_LOGO_P1

przekroj